All human beings are members of one frame,
Since all, at first, from the same essence came.
When time afflicts a limb with pain
The other limbs at rest cannot remain.
If thou feel not for other’s misery
A human being is no name for thee.
Geïnspireerd door het bovenstaand gedicht van Saadi Shirazi koos festivaldirecteur Mohammad Amin dit jaar gekozen voor het verbindende thema intimiteit; de verbinding en connectie met elkaar in de brede zin van het woord.
‘Kijk in mijn ogen, zonder dit is er geen dialoog, zonder dialoog er is geen relatie’ dat is de gedachte van de grote filosoof Emmanuel Levinas.
En met het contact komt de morele verantwoordelijkheid voor elkaar aldus Levinas. In deze gedachte herken ik mijzelf en noem dit ook mijn filosofie. Ik maak me ook zorgen over de actualiteit van dit moment. Hoe kunnen we onze verantwoordelijkheid voor elkaar voelen en wezenlijk contact maken als iedereen in eigen huis geïsoleerd leeft? De mens is een sociaal wezen en we hebben contact nodig. Daarom wilde ik het thema intimiteit onderzoeken. Hoe verwerken we onze situatie in de kunstuitingen, de films die nu gemaakt worden?
Met intimiteit bedoel ik het wezenlijke contact met de ander, in liefdesrelaties en in families maar ook van mens tot mens, in vriendschap en ook zelfs op werk.
Kijk mee naar alle films die hij verzameld heeft.
Salah Niazi is erevoorzitter van het MENA Film Festival in Den Haag. De directie van het Haags Internationaal Filmfestival (MENA) maakte de selectie bekend van de Iraakse dichter en vertaler Salah Niazi als erevoorzitter van de vierde editie vanwege zijn geweldige reputatie en zijn creatieve carrière op het gebied van poëzie, vertaling en radio-televisiewerk. Van zijn kant sprak professor Niazi zijn trots uit over filmfestivals in het algemeen en de relatie van de film als de zevende kunst die poëzie en de impact ervan op het dagelijks leven samenbracht. Niazi: "Van de film gebruikt de moderne dichter ook het element beweging en beeld als poetische vertaling. Met andere woorden, de dichter was vroeger toeschouwer. Met het tijdperk van de film neemt de moderne dichter de rol van ontdekker op zich."
Algerijnse criticus en filmregisseur
Hij heeft een aantal boeken geschreven op het gebied van cinema en begeleidt de workshops en conferenties op het International Arab Film Festival, Oran, Algerije 2018.
Belgisch-Marokkaanse schrijver en regisseur.
Filmografie:
"Alkadia f taguia" korte film 2015: regisseur
"Toffaha" korte film 2017: regisseur
"Boukhancha" korte film 2018: regisseur
Korte film "Child of Love" 2020: regisseur
Korte film "La Souricière" 2021: regisseur
Publicaties:
"Haddatani almaa / het water vertelde me" poëtische verzameling
"Bruxelles la marocaine" Co-auteur van boek.
Jessica is projectleider Wijkcultuur en Community Art bij Laaktheater en spoken word artist.
Hoofd publiekzaken, communicatie en marketing bij Laaktheater. Verantwoordelijk voor o.a. de website Laaktheater Thuis.
Als journaliste gespecialiseerd in de technische aspecten van filmmaken nam ze deel aan de jury van een aantal Filmfestivals in Zwitserland, Marokko en Nederland. Ze heeft veel media-aandacht gedaan voor beroemde filmfestivals zoals Cannes, het Internationale Filmfestival van Marrakech en het Festival van Milaan. Ze woont sinds 2019 in Nederland.